Bolu’da Gezilecek Yerler – Görülmesi Gereken Tüm Yerler

Bolu'da Gezilecek Yerler - Görülmesi Gereken Tüm Yerler

Her dönem farklı güzellikler sunmayı başaran Bolu’nun muhteşem doğasıyla buluşmak için hemen plan yapmaya başlamalısınız. Bolu gezilecek yerler yalnızca doğayla zaman geçirme imkanı değil eğlenceli ve huzur dolu bir tatil yapma imkanı da sağlıyor.

Doğa severler için cennet olan Bolu, Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı başta olmak üzere gölleri, kayak merkezleri, şelaleleri, tabiat parkları, yöresel lezzetleri ve binlerce senelik tarihi güzellikleriyle herkese hitap ediyor.

Bolu Gölleri

El değmemiş doğal güzellikleri ile dünyanın her yerinden fotoğrafçılar ve kampçıları kendisine çekmeyi başaran Bolu’yu hem rehberli doğa gezileri hem de tarihi ve kültürel turlarla da keşfedebileceğiniz gibi “Bolu’da nereye gidilir?” sorunuza yanıt olabilecek aşağıdaki yerlere gidebilirsiniz.

Abant Gölü ve Tabiat Parkı

Bolu Gezilecek Yerler - Abant Gölü ve Tabiat Parkı
Fidan Samet

Doğayla buluşmak isteyenler için harika manzaralar sunan Abant Gölü, çam ve köknar ağaçlarıyla çevrili bir heyelan set gölüdür. Turistik bir nokta olan ve Bolu gölleri arasında yer alan Abant Gölü, hafta sonu oldukça kalabalık bir hale geliyor.

Bol bol manzara fotoğrafları çekebileceğiniz, göl kıyısında sevdiklerinizle uzunca yürüyüşler yapabileceğiniz, manzaraya karşı çay yudumlamanın keyfini sonuna kadar çıkabilecek olduğunuz Abant Gölü’nde lezzetli bir kahvaltı yapmayı da seçebilirsiniz.

Bu muhteşem doğanın içerisinde daha fazla kalmak ve burada bulunan güzel deneyimlerinize yenisini eklemek isterseniz eğer at binme deneyimini yaşayabilir ya da bisiklet kiralayarak göl çevresinde tur atabilirsiniz.

Abant Tabiat Parkı’nın hemen girişinde, ziyaretçi tanıtım merkezinin bulunduğu yerde Abant Doğa Müzesi bulunuyor. Buraya kadar gelmişken bu müzeyi ziyaret etmeyi kesinlikle düşünmelisiniz. Bölgenin zengin tabiat dokusunu yakından tanıyabileceğiniz bilgileri edinebilirsiniz.

Haritada görüntüle

Yedigöller Milli Parkı

Bolu Gezilecek Yerler - Yedigöller Milli Parkı
Александр Фёдоров

Kayın, akçaağaç, meşe ve karaçam ormanları arasında bulunan göller ve zengin tabiat dokusuyla Türkiye’nin en keyifli doğa manzaralarından bir tanesini sunan Yedigöller Milli Parkı, büyüleyici atmosferiyle öne çıkıyor.

Bolu gölleri arasında öne çıkan ve oldukça popüler olan bölgede Büyükgöl, Deringöl, Küçükgöl, Sazlıgöl, Seringöl, Nazlıgöl ve İncegöl gibi büyüleyici yedi adet böl bulunuyor. Aynı zamanda burada şelaleler, küçük dereler de bulunuyor.

Doğa içerisinde sevdiklerinizle uzunca yürüyüşler gerçekleştirmek, güzel bir piknik yapmak ve çadır kampı yapmak için harika bir yer olan Yedigöller Milli Parkı, huzurlu bir hafta sonu geçirmek için tercih edebileceğiniz bir yer olabilir.

Milli park içerisinde bulunan göllerin ve ormanın büyüleyici manzarasını izlemek için Kapankaya Manzara Seyir Terası’na uğramayı unutmamalısınız. Aynı zamanda milli park içerisinde bungalov oteller, dağ köşkleri, karavan ve kamp alanları bulunuyor.

Haritada görüntüle

Gölcük Tabiat Parkı

Bolu Gezilecek Yerler - Gölcük Tabiat Parkı
AHMET BATU

Büyüleyici bir göl manzarasına sahip olan Gölcük Tabiat Parkı, kentin karmaşasından uzaklaşarak huzur bulmak ve doğanın içerisinde olarak dinlenmek isteyenler için sık bir şekilde ziyaret ediliyor. Ailecek huzurlu bir hafta sonu geçirmek için tercih edebilirsiniz.

Doğanın her tonunu görebileceğiniz bir alan sunan Gölcük Milli Parkı’nda bulunan kafelerde zaman geçirebilir, kendi yiyeceklerini getirerek göl kenarında piknik yapabilir ya da mangal yapabilirsiniz. Göl çevresinde yürüyüş yaparak taze havayı içinize çekmeyi unutmayın.

Küçük bir boyutta olan Gölcük Gölü’nün çevresinde bisiklet turu yapabilir, gölde kano gezileri ve balık tutma etkinliklerine katılabilirsiniz. Sene boyunca düzenlenen fotoğraf safarilerine katılabileceğiniz Gölcük Tabiat Parkı, “Kışın Bolu’da nereye gidilir?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt.

Haritada görüntüle

Sülüklü Göl

Bolu Gezilecek Yerler - Sülüklü Göl
ALİ NİŞAN

Mudurnu gezilecek yerler arasında bulunan Sülüklü Göl, Tavşansuyu Köyü’nde bulunuyor. Bu göle günübirlik turlar veya kendi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Deprem sonrasında meydana gelen çöküntü sorasında oluşan göl, muhteşem bir doğayı da barındırıyor.

Dingin bir atmosfere ve zengin bir doğaya sahip olan gölün etrafında kamp yapabilmek için izin almanız gerektiğini unutmayın. Buraya kadar gelmişken Tavşansuyu Köyü’nde bulunan şelaleyi de görmeniz şart.

Haritada görüntüle

Çubuk Gölü

Bolu Gezilecek Yerler - Çubuk Gölü
Hasan Yavuz

Bolu’da gezilecek en iyi yerlerden birisi olan Çubuk Gölü, kabalıktan uzak bir şekilde yalnızca doğanın sesini dinlemek isteyenler için oldukça uygun bir yer. Bu heyelan set gölü sene boyunca muhteşem manzaralar sunmayı başarıyor.

Sahip olduğu huzurlu atmosferiyle büyülemeyi başaran Çubuk Gölü’nün çevresinde yürüyüş parkuru da bulunuyor. Macera sevenler için yine göl çevresinde bulunan ve tırmanış gerektiren parkurların keyfini sonuna kaçar çıkarabilir.

Göl çevresinde bulunan yel değirmenlerinde harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Bahar ve yaz döneminde tekne ve sandallarla yapılan balık tutma turlarına katılabilir ya da iskelelerin üzerine kurulmuş masalarda taze balıkların ve yöresel mezelerin tadına bakabilirsiniz.

Haritada görüntüle

Sünnet Gölü

Bolu Gölleri - Sünnet Gölü
HÜSNÜ ÖZDEN

Gönyük’e bulunan heyelan set gölü olan Sünnet Gölü, Bolu’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Yemyeşil yükseltiler arasında bulunan bu gölün çevresinde büyüleyici bir doğa manzarasını sizi bekliyor olacak.

Erenler Tepesi ile Korudağ arasında adeta gizlenmiş bir tabiat parkı olan Sünnet Gölü; masmavi gölün etrafını saran yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve tekrar tekrar bakmak isteyeceğiniz fotoğraflar çekebileceğiniz ahşap seyir teraslarıyla öne çıkıyor.

Çam ormanları arasında doğanın içerisinden çıkmış gibi duran bungalov konaklama birimleri, mesire alanları ve kır bahçeleriyle doğanın keyfini sonuna kadar çıkarmak için Bolu’da gezilecek yerler arasında ilk uğramanız gereken yerlerden birisidir.

Haritada görüntüle

Seben Gölü

Bolu Gölleri - Seben Gölü
Metin Sayaroglu

Bolu’nun doğal güzellikleri arasında yer alan Seben Gölü, Batı Karadeniz’in ve Bolu’nun en büyük göllerinden bir tanesi. Bulunmuş olduğu konumda etkileyici bir atmosfer sunan gölün etrafında Frigyalılardan kalma tarihi kaya evleri de görülebilir.

Çevresinde onlarca çeşit ağaç ve mağaraların bulunduğu Seben Gölü’ne yalnızca Bolu’dan değil, tüm Türkiye’den doğa severler geliyor. Yaz günlerinde bot ve kano turlarının yanında balık tutma etkinliklerinin de düzenlenmiş olduğu gölün etrafında ahşap mimarlı konaklama tesisleri de bulunuyor.

Haritada görüntüle

Göksu Tabiat Parkı ve Aladağ Göleti

Bolu Gölleri - Göksu Tabiat Parkı ve Aladağ Göleti
Fatih Krb

Zengin bir doğal çeşitliliğe sahip olan Göksu Tabiat Parkı içerisinde bir de Aladağ Göleti’ni barındırıyor. Aladağ Göleti etrafında kamp yapabilir veya günübirlik ziyaret ederek manzaranın ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Bisiklet turları, kano gezileri, doğa yürüyüşü, yaban hayatı gözlemciliği, yayla gezileri, dağcılık, olta balıkçılığı, yamaç paraşütü ve kuş gözlemciliği gibi birçok aktivitenin yapılabileceği Göksü Tabiat Parkı’nda bulunan kuş gözetleme kulelerinde büyüleyici fotoğraflar çekebilirsiniz.

Haritada görüntüle

Bolu’da Görülmesi Gereken Yerler

Bolu’da yapabilecek olduğunuz o kadar çok şey var ki saymakla bitmeyecek. Kayak merkezlerinde kayak yaparak yaylalarda sevdiklerinizle vakit geçirdikten kültürel geziler yapmaya ne dersiniz? Aşağıdaki yerlere uğramadan Bolu’dan ayrılmayın!

Akkaya Travertenleri

Bolu Görülmesi Gereken Yerler - Akkaya Travertenleri
Tamer Çetin

Bolu’nun Pamukkalesi olarak bilinen Akkaya Travertenleri, Bolu’nun yemyeşil doğasının pamuk rengi travertenlerle buluşmuş olduğu alan birçok kişiyi büyülemeyi başarıyor. İlgi çekici manzaralarda eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.

Etkileyici manzarasıyla her sene onlarca kişi tarafından ziyaret edilen Akkaya Travertenleri, her mevsim sevilen bir gezi alanı. Travertenlerin göletlerinde yaz döneminde yüzebilir, kır bahçelerinde yöresel yemeklerin tadına bakabilir, seyir teraslarında manzaranın farika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Haritada görüntüle

Bolu Müzesi

1975 senesinde Bolu ve çevresinde bulunan eserlerin korunarak sergilenmesi hedefiyle müze çalışmalarına başlandı. 1981 senesinde de Bolu Müzesi, gezginleri ağırlamaya başladı. Bolu tatili yaparken kültürel aktivite yapmak istiyorsanız eğer burayı ziyaret edebilirsiniz.

Hem etnografik hem de arkeolojik eserlerin sergilenmiş olduğu müzede Eski Tunç Çağı’ndan Frig devirine, Neolitik Dönem’den Osmanlı ve Bizans devirlerine kadar uzanan eserler bulunuyor. Etnografik olarak ise yörenin yaşamından, kültürlerinden ve geleneklerinden yansımalar görebileceğiniz eşyalar bulunuyor.

Mudurnu Evleri

Bolu Görülmesi Gereken Yerler - Mudurnu Evleri
Fahri Demirci

Eski Türk evlerini daha yakından tanımak isterseniz eğer Bolu’da bulunan Mudurnu evlerini ziyaret edebilirsiniz. Film setini andıran sokaklarında gezerken hayallere dalabilir ya da anı ölümsüzleştirmek için bol bol fotoğraflar çekebilirsiniz.

Koruma altına olan evlerde bölgenin kültürel ve tarihi özellikleri gözler önüne sürülüyor. Haytalar Konağı ve Armutçlar Konağı, Mudurnu evleri arasında en popüler olanlardan ikisi. Bu yapılardaki ahşap oymalar ve dikkat çekici tavan süslemeleri sizi büyülemeyi başaracak.

Mudurnu’da bulunan tarihi evleri ve konakları gezerek görmek ve sokaklarında bulunan nostaljik atmosferi daha yakından tanımak için bölge bulunan otellerde konaklama yapabilirsiniz. Böylelikle o ahşap evlerden birisinde konaklamış ve daha yakından tanıma şansı elde edebilirsiniz.

Haritada görüntüle

Göynük Evleri

Bolu Görülmesi Gereken Yerler - Göynük Evleri
Ferhan Demirel

Safranbolu evleri kadar büyüleyici olan Göynük Evleri, Mudurnu evleri gibi koruma altına alınmış bir durumda. Bolu’da gezilecek yerler arasında ön planda olan bu evler, yerli ve yabancı gezginlerin odağı konumunda.

Haritada görüntüle

Seben Kaya Evleri

Bolu Görülmesi Gereken Yerler - Seben Kaya Evleri
Kaan Kocakoglu

Günümüzde hala özgün yapısını korumayı başaran ve Frigyalılardan günümüze kadar bulunduğu alanda tarihe tanıklık etmeyi başaran Seben Kaya Evleri, dünyanın dört bir tarafından gelen gezginlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Tarihi kaya evlerinin yakınında bulunan Seben Gölü’de doğanın ve tarihin buluşmuş olduğu büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Burada manzara karşısında bir şeyler tüketebilir ve sevdiklerinizle beraber kaliteli zaman geçirebilirsiniz.

Haritada görüntüle

Göynük Zafer Kulesi

Bolu Görülmesi Gereken Yerler - Göynük Zafer Kulesi
Talip Degirmenci

Bolu’nun Uluslararası Sakin Şehirler Birliği’ne üyeliği kabul edilmiş ilçesi Göynük’te bulunan Zafer Kulesi, bölgenin simgelerinden birisi haline gelmiştir. Cumhuriyet Dönemi’nin ilk Kaymakamı olan Hurşit Bey tarafından yaptırılmıştır. Buradan bölgenin panoramik manzarasını seyredebilirsiniz.

Haritada görüntüle

Akşemseddin Türbesi

Bolu Tarihi Yerler - Akşemseddin Türbesi
SIROJITDIN NORMATOV

Osmanlı Devleti Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını yapmış olduğu bilinen Akşemseddin, zamanında doğduğu yer olan Şam’dan ayrıldıktan sonra Anadolu’da ulaşmış. Burada önemli bir alim olan Akşemseddin, İslam dünyasına ve tarihe etkileri olan bir kişidir.

Hem ahşap işçiliği hem de mimari olarak dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Akşemseddin Türbesi, 1464 yılında Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine yapıldı. Bu türbe günümüzde Bolu’nun en fazla ziyaret edilen yerlerinden sadece bir tanesi.

1464 senesinde Fatih Sultan Mehmet’in emriyle yaptırılan ve klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi olan, altıgen planlı ve kesme taşından inşa edilmiş olan türbenin ceviz ağacından yapılmış ve ahşap işçiliğiyle dikkatleri çeken sandukası da görülmeye değer.

Haritada görüntüle

Gerede Keçi Kalesi

Bolu Tarihi Yerler - Gerede Keçi Kalesi
ilknur tetik

Arkut Dağı’nın etrafına hakim bir tepe üzerinde bulunan Gerede Keçi Kalesi, Bithynialılar döneminden günümüze kadar varlığını sürdürmeye devam ediyor. 1993 senesinde restorasyon geçirmiş olan kalenin ismi hakkında ilginç bir hikaye bulunuyor.

Bu hikayeye göre, saldırı olduğu zaman bölgede yaşayan halk hayvanlarını ve mallarını alarak kaleye sığınıyor ve kendilerini savunuyorlarmış. Uzunca süren saldırının sonrasında yemek sıkıntısı başladığı zaman halkın aklına bir fikir gelmiş.

Bir gece kalede bulunan tüm keçilerin boynuzlarında mum yakarak dışarı salmışlar. Karanlık bir gecede düşmen bu keçileri üzerine gelen büyük bir ordu sanmış ve kaçmış. Kaleye sığınan halk bu şekilde kurtulmuş ve kalenin ismi de Keçi Kalesi olarak anılmaya başlamış.

Haritada görüntüle

Gerede Asar Kalesi

Kayalık bir tepe üzerinde bulunan ve her yere hakim olan Gerede Asar Kalesi’nin Bizans dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Çevresinde bulunan alanda görülen Bizans seramiklerinden dolayı bu düşünce daha da güçlü bir hale geliyor.

Mengen

Bolu’nun zengin yemekleri ve aşçılarıyla ünlü olmuş ilçesi Mengen, gezmeye değer birçok tarihi ve doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor. 1400’lü senelerden sonra saray mutfağı için aşçı yetiştiren Mengen, şu ana kadar bu geleneği koruyarak hala başarılı aşçılar çıkarıyor.

Mengen, geleneksel Türk ve Osmanlı mutfaklarından eşi benzeri olmayan ve lezzetli yemekler tadabilecek olduğunuz restoranlarıyla hem gezginleri hem de gurme lezzetler arayanları kendisine çekmeyi başarıyor.

Tarihi boyunca Hititlerden Roma’ya, Bizans’tan Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar birden fazla medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mengen, ne aramış olduğunu bilen gezginler için farklı alternatifler sunmayı başarıyor.

Klasik tarzda Osmanlı konaklarıyla süslü olan sokakları, birçok hikayeye Gelin Kayası, çevresi çam ağaçlarıyla çevrili Şirinyazı Göleti, büyüleyici güzelliğe sahip Ağalar Gölü, yemyeşil Ağlar Yaylası, Mamaklar Yaylası ve Akçakoca Yaylası sıcak yaz günlerinde serin havada doğal güzelliklerin tadını çıkarmak isteyenler için en uygun yer.

Haritada görüntüle

Gerede

Bolu’nun hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ünlü ilçesi olan Gerede, kent merkezine 52 km uzaklıkta keyifli bir seyahat yapabilmenize olanak sunuyor. Deri üretimi ile ünlü olan ilçe, uzunca yıllık tarihi boyunca pek çok medeniyetin egemenliğinde kalmıştır.

Durum bu şekilde olduğundan dolayı da birçok önemli tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bizans döneminden kalmış olan çarpıcı mimari bir eser olan Kiliseli Tüccarlar Hanı, Çalar Saat Kulesi ve muhteşem manzaralar sunan Asar Kalesi gibi birçok yeri gezme şansı elde edeceksiniz.

Gerede merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan, deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte yer alan Arkut Dağı Kayak Merkezi ise 900 metrelik pisti ile kış döneminde kayak tatili yapabileceğiniz ve kar manzaraları izleyebileceğiniz bir yer.

Haritada görüntüle

Mudurnu

Bolu Tarihi Yerler - Mudurnu
Mehmet Adak

Turistik bir ilçe olan Mudurnu, yalnızca Bolu’nun değil Türkiye’nin en sevilen kültürel gezi rotalarından bir tanesi. Huzurlu atmosferi ile sakin şehir olarak bilinen Mudurnu, tarihi güzelliklerinin yanı sıra el değmemiş doğal güzellikleriyle de insanı büyülemeyi başarıyor.

Onlarca senelik korunarak iyi durumda olan konaklar ve camilerle birlikte toplamda 150’den fazla tarihi yapısıyla tam bir açık hava müzesi olan Mudurnu sokakları, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı.

1890 senesi yapımı Mudurnu Saat Kulesi, Kanuni Sultan Süleyman Camii, Osman Bey Camii, 1374 senesinde yapılmış ve Türkiye’nin en eski camilerinden bir tanesi olan Yıldırım Beyazıt Camii gibi birçok tarihi hazinesi bulunan Mudurnu’da Sülüklü Göl’de en fazla ziyaret edilen yerler arasında.

Haritada görüntüle

Seben

Bolu'da Gezilecek Yerler - Seben
Ferhat BAYRAMOĞLU

Dünyaca popüler kaya evleri, yılkı atlarının koşuşturduğu yemyeşil yaylaları ve bölgeye has olan çiçeklerle süslü doğal alanlarıyla Bolu’da günlük yapılacak geziler için tercih edilebilecek olan yerlerden bir tanesi.

İlginizi Çekebilir:  Bolu Dağ Evleri - Abant Gölü En İyi Dağ Evler

Seben, kış döneminde oldukça hareketli olan Kartalkaya Kayak Merkezi’nin yanı sıra bölgenin en popüler kaplıcalarından bir tanesi olan Pavlu Kaplıcaları ve dünyada sayılı yerde bulunan taşlaşmış ağaç gövdelerinden oluşan fosil ormanına da ev sahipliği yapıyor.

Haritada görüntüle

Dörtdivan

Bolu'da Gezilecek Yerler - Dörtdivan
Ferhat Safran

Bolu’nun bir ilçesi olan Dörtdivan, hem onlarca senelik tarihi yapıları hem de Kartalkaya Kayak Merkezi adına ziyaret ediliyor. Kırklar Türbesi, Köroğlu Konağı, ve Himmet Dede Türbesi’ni gezdikten sonra kayak yapmak için Kartalkaya Kayak Merkezi’ne gidebilirsiniz.

Haritada görüntüle

Kıbrıscık

Kıbrıscık, büyüleyici Köroğlu Dağları manzaraları ve Yazıca Yaylası gibi ünlü yaylarıyla özellikle sıcak yaz günlerinde Türkiye’nin birçok yerinden gelen gezginler tarafından ziyaret ediliyor. Yöresel yemekleri ile gurme gezginlerin de dikkatini çekiyor.

Kıbrıscık sınırlarında bulunan Karagöl Milli Parkı içerisinde bulunan turistik tesisler, doğa otelleri ve bungalovlar ise her mevsim doğa tatili için tercih edilen yerler arasında bulunuyor. Yemyeşil yaylalarında düzenlenen yayla şenliklerine katılmayı unutmayın.

Bolu Dağı

Bolu Ovası ve Düzce Ovası’nın birbirinden ayıran 1577 metre yüksekliğindeki Bolu Dağı, kentin hem doğa sporları merkezi hem de sevilen gezi rotalarından bir tanesi. Dağ eteklerinde bulunan mangal evleri, bungalov otelleri ve dağ köşkleri mevsim fark etmeksizin gezginler tarafından ilgi görüyor.

Yüzlerce farklı çeşit ağaç ve vahşi yaşam zenginliği ile Türkiye’nin en özel yerlerinden bir tanesi olan Bolu Dağı’nda kaya tırmanma, dağcılık, kampçılık ya da trekking gibi sporlar yapabilir, rehberli doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz.

Haritada görüntüle

Göynük

Bolu'da Gezilecek Yerler - Göynük
Fatih Topal

Göynük, Milattan Önce 8. yüzyıl Bitinya Krallığı’na kadar uzanmakta olan zengin tarihi ile Bolu’da gerçekleştirilen kültür ve tarihi seyahatlerin popüler konumlardan bir tanesi. Göynük, Doğal güzellikleriyle de Bolu’nun en fazla ziyaret edilen ilçelerinden bir tanesi.

Çubuk Gölü ve Sünnet Gölü’ne ev sahipliği yapan Göynük, aynı zamanda bölgeye hakim bir tepede bulunan ve 1924 senesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönem eserlerinden bir tanesi olan Göynük Zafer Kulesi ile de öne çıkıyor.

Dağ eteklerine yayılmış onlarca senelik Osmanlı evleri ile adeta bir açık hava müzesi olan Göynük, Bolu’nun önemli tarihi eserlerinden olan Akşemseddin Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Camii ve Ömer Sıkkın Türbeleri de burada bulunuyor.

Haritada görüntüle

Armutçular Konağı

Bolu Tarihi Yerler - Armutçular Konağı
Faruk BÜYÜKARMUTÇU

Osmanlı döneminden kalan onlarca tarihi evi ve yapısıyla ünlü olan Mudurnu’da bu yapılar arasında özellikle dikkatleri üzerine çeken Armutçular Konağı’nın tarihi 1860 senesine kadar uzanıyor.

Üç katlı ve yirmi yedi odalı Armutçular Konağı’nın en önemli özelliği ise Türkiye’de Barok mimari ile inşa edilmiş tek konak olması. Armutçular Konağı, tarih severlerin yanı sıra mimari eserlere ilgi duyan gezginlerinde dikkatini çekiyor.

Haritada görüntüle

Bolu Kent Müzesi

Bolu’nun kültürü ve tarihini keşfetmek adına gidebilecek olduğunuz en iyi yerlerden bir tanesi olan Bolu Kent Müzesi, kentin tarihini anlatan onlarca eşya, fotoğraf, dijital yayın, belge ve kartpostalla oldukça zengin koleksiyonlara sahip.

Bolu ve çevresinde gerçekleştirilen kazılarda elde edilmiş olan arkeolojik eserlerin ve tarihi objelerin de bulunmuş olduğu Bolu Kent Müzesi, Kültür Mahallesi’nde gezginleri ağırlamaya başladı. Bolu’yu daha yakından tanımak için kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Haritada görüntüle

Gülezler Konağı

Bolu Tarihi Yerler - Gülezler Konağı

Mimari ve tarih merakı olan gezginlerin Bolu gezilerinde kesinlikle gitmesi gereken bir tarihi yapı olan Gülezler Konağı, 19. yüzyılın en güzel konaklarından bir tanesi olarak gösteriliyor. Şu an Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak işlev görüyor.

Milli mücadele döneminde inşa edilen büyüleyici ahşap ve taş mimarisiyle Osmanlı dönemi mimari eserlerini yakından incelemeyi sevenleri etkileyen Gülezler Konağı’nın bazı iç odalarını da görebilme imkanınıza bulunuyor.

Haritada görüntüle

Ahiler Müzesi

Bolu'da Gezilecek Yerler - Ahiler Müzesi
Ömer Serez

Mudurnu’da 700 senedir süren Ahilik geleneğini ve kültürünü tanıtmak hedefiyle kurulmuş olan Ahilik Müzesi, 2019 senesinde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. 19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş ve kentsel sit alanı içerisinde korunmakta olan tarihi Arasta içerisinde ziyaret edilebilir.

Osmanlı ticaret kültürünün önemli bir parçası olan Ahiler ile ilgili belgeler, Ahilik Dergahı’nın kurucusu Ahi Evran ve Osmanlı dönemi el sanatı ürünleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı farklı koleksiyonlara ev sahipliği yapmaktadır.

Haritada görüntüle

Abant Tabiat Müzesi

Bolu'da Gezilecek Yerler - Abant Tabiat Müzesi
Ahmed KARAHAN

Abant Gölü Milli Parkı içerisinde bulunan ve ahşap mimariye sahip bir konakta hizmet veren Abant Tabiat Müzesi; Abant Tabiat Parkı’nda bulunan endemik bitki türleri, hayvanlar, etkileyici doğa fotoğrafları ve klasikleşmiş Bolu evleri minyatürleri ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Kaza sonucu ya da donma sonucunda yaşamını kaybeden hayvanların doldurarak sergilenmiş olduğu müzede Abant Gölü etrafında yaşayan çakal, geyik ve karaca gibi birçok vahşi hayvanın yanı sıra birçok farklı çeşit kuş türünü de yakından görebilmeniz mümkün.

Haritada görüntüle

Şehriman Tepesi

Etkileyici Osmanlı dönemi konaklarıyla ünlü olan Mudurnu ilçesini kuş bakışı izlemek adına kesinlikle Şehriman Tepesi’ne uğramanız gerekiyor. Çam ormanları ve tarihi konaklarla süslü tepeye giderken yol boyunca farklı Osmanlı dönemi eserleriyle karşılaşacaksınız.

Bolu fotoğraf safarilerinin değişmez noktalarından bir tanesi olan Şehriman Tepesi, eşi benzeri olmayan manzarasıyla Mudurnu’yu gezen gezginlerin de ilk uğramış olduğu yerler arasında bulunuyor. Çay içerek manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Tabaklar Hamamı

Bolu merkezinde kolay bir şekilde ziyaret edilebilecek Osmanlı dönemi mimari eserlerinden birisi olan Tabaklar Hamamı, etkileyici güzellikle olan 16. yüzyıl mimari eseri. Kubbeli Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir.

Hamamda erkek, soğukluk, kadın ve sıcaklık bölümleri bulunuyor. Günümüzde de hala kullanılmaya devam eden tarihi Osmanlı hamamının büyüleyici tarihi atmosfer içerisinde ve sıcak sularda Bolu gezisinin yorgunluğunu atabilme imkanını yakalayabilirsiniz.

Haritada görüntüle

Yıldırım Bayezid Hamamı

Bolu Tarihi Yerler - Yıldırım Bayezid Hamamı
Sedat Boz

Mudurnu gezilecek yerler arasında bulunan Yıldırım Bayezid Hamamı, önemli bir Osmanlı dönemi yapısıdır. Soğuk ve sıcak bölümleriyle uzunca süredir hizmet vermeye devam eden hamamda hem tarihi atmosferde sıcak suların keyfini çıkarabilir hem de taş mimariyi inceleyebilirsiniz.

Bolu’nun simgesel eserlerinden birisi olan Yıldırım Beyazıt Hamımı aynı zamanda Orta Hamam olarak da biliniyor. 1382 senesinde kesme taşlarla kubbeli ve piramit olarak inşa edilen hamamda geleneksel Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimarisini yakından görebilirsiniz.

Haritada görüntüle

Bolu Kayak Merkezleri

Bolu tatil yerleri denildiği zaman akla gelen ilk yerlerden birisi olan Bolu kayak merkezleri, okulların tatil olmasıyla birlikte ailelerin kış tatili için tercih ettiği yerlerden birisi haline geliyor. Daha fazlası için okumaya devam edin!

Kartalkaya Kayak Merkezi

Bolu Kayak Merkezleri - Kartalkaya Kayak Merkezi
Halil Tombak

Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu’da kış mevsiminin en iddialı ve en uygun adreslerinden bir tanesi olan yerdir. Kış sporu yapmaktan zevk alanların kayak tatili için tercih etmiş olduğu yerlerden bir tanesi olan Kartalkaya, hafta sonu tatili yapmak için de tercih edilebilir.

Her yerin bembeyaz olduğu bir manzara eşliğinde kayak yapanları izlerken eşsiz bir tabloya bakıyormuş gibi hissedeceksiniz. Aralık ve nisan aylarını kapsayan kış döneminde Türkiye’nin en sevilen kayak merkezlerinden bir tanesi haline geliyor.

Bolu’da kış döneminin tercih edildiği adreslerden bir tanesi olan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde her yaş grubu için snowboard ve kayak eğitimleri alabilir ya da kayak için gerekli olan ekipmanları da kiralayarak eğlencenin tadına varabilirsiniz.

Haritada görüntüle

Esentepe Kayak Merkezi

Bolu’nun Gerede ilçesinde bulunan Esentepe Kayak Merkezi, çam ağaçlarıyla kaplı olan bir alanda bulunuyor. Tertemiz havası ve büyüleyici manzarasıyla dikkat çeken kayak merkezi ulaşım açısından da avantajlı.

Yaz döneminde piknik ve doğa yürüyüşleri için gidebilecek olduğunuz Esentepe Kayak Merkezi, mart ayından aralık ayına kadar kayak yapmak isteyen kişileri ağırlıyor. Arkut Dağı bölgesinde bulunan kayak merkezinde yaz döneminde çim kayağı da yapabilirsiniz.

Haritada görüntüle

Bolu Kaplıcaları

Bolu’nun en güzel yeri neresi?” diye sorulduğu zaman birçok kişi “Bolu kaplıcaları” yanıtını verebilir. Çünkü burada yer alan kaplıcalar her sene dünyanın birçok yerinden onlarca gezgin tarafından ziyaret ediliyor.

Karacasu Kaplıcaları

Bolu, jeolojik özelliklerinden ötürü birçok jeotermal su kaynağına ve kaplıcaya sahip. Bolu kaplıcaları, uzunca bir süreden beri aktif bir şekilde kullanılıyor. Burada bulunan kaplıcalar Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de beğeniyle bahsediliyor.

Termal turizm bakımından önemli bir yer olan Bolu’nın merkezine beş km uzaklıkta bulunan Karacasu Kaplıcaları, Seben Dağları’nın eteklerinde bulunuyor. Ağaçların arasında sakin bir dinlenme imkanı sunan Karacasu bölgesinde termal tesisler de bulunuyor.

Babas Kaplıcası

Gürçam Köyü yakınlarında yer alan Babas Kaplıcası, Bolu’nun Mudurnu ilçesine beş km uzaklıkta. Burada görülen travertenlerin arasından çıkmaktan olan kaplıca suyu, kırk derecelik bir sıcaklığa sahip.

Sarot Kaplıcası

Ilıca Köyü içerisinde yer alan Sarot Kaplıcası, Mudurnu ilçesinde bulunuyor. 500’lü senelerden fazla zamandan beri kullanılan Sarot Kaplıcası’nın bir de tarihi hamamı bulunuyor. Termal olanakların bulunduğu tesisler bölgede bulunuyor.

Pavlu Kaplıcası (Kesenözü)

Bolu’nun Seben ilçesinde yer alan Pavlu Kaplıcası, Kesenözü Köyü’nde bulunuyor. Bulunduğu köyden dolayı Kesenözü Kaplıcası olarak da biliyor. Çevresinde bulunan termal konaklama tesislerinde konaklayarak kaplıcanın suyundan faydalanabilirsiniz.

Çatak Kaplıcası

Himmetoğlu Köyü yakınlarında yer alan Çatak Kaplıcası, Göynük’te yer alan bir vadide bulunuyor. Romalılardan beri günümüze kadar geldiğine inanılan kaplıcadan çıkan suyun sıcaklığı ise otuz iki derece.

Bolu Yaylaları

Yayla bakımından ciddi bir potansiyele sahip olan Bolu’da 350’den fazla yayla bulunuyor. Yemyeşil ağaçlarla kaplı olan dağlar üzerindeki verimli düzlüklerde yer alan Bolu yaylaları, Karadeniz’de bulunan yaylaları aratmayacak güzellikleriyle ön plana çıkıyor.

Aladağ Yaylaları

Bolu Yaylaları - Aladağ Yaylaları
Hakan Baydoğan

Bolu’nun doğal güzellikleri arasında bulunan Aladağ Yaylaları, Bolu’nun güney kısmında yer alıyor. Dağ yamaçları üzerinde oldukça yeşil düz alanlara sahip olan bu yaylalar, Bolu’da piknik yapmak için büyüleyici bir ortam sunuyor. Eğlenceli bir tatil için tercih edebilirsiniz.

Aladağ Yaylaları’nda Aladağ Göleti çevresinde sevdiklerinizle beraber yürüyüş yapabilir, dağ bisikleti ve yürüyüş yapmak için uygun olan parkurlarda zaman geçirebilirsiniz. Kamp yapmak için Değirmenözü, Gölcük, Üstyaka, Sarıalan ve Ardıçtepe yaylalarını tercih edebilirsiniz.

Haritada görüntüle

Kızık Yaylası

Bolu Yaylaları - Kızık Yaylası
Hasan Yavuz

Yaylada bulunan evlerin farkı mimarisiyle ön plana çıkan Kızık Yaylası, Seben yolu üzerinde bulunuyor. Buradaki evler hiç çivi kullanılmadan, birbirine geçme ve kenetlenme şeklinde yapılmış olması, evlerde kullanılan özgün eşyalar farklı bir hava kazandırmayı başarmış.

Haritada görüntüle

At Yaylası

Bolu Yaylaları - At Yaylası
Hakan Baydoğan

1150 ve 1250 metre yükseklikte yaklaşık olarak iki km aralıklarla sıralanmış olan yedi adet yayla bulunuyor. At Yaylası da bu yaylar arasında en popüler olanlardan bir tanesi. Bolu’nun kuzeyinde yer alan bu yayla, yılkı atların ev sahipliği yapıyor.

Yaylada bir adet gölet, yel suyu ve dere gibi görülmesi gereken güzellikler de bulunuyor. Kirazlarıyla öne çıkan At Yaylası, meyve bahçeleriyle çevrelenmiş büyüleyici bir ortam sunmayı başarıyor. Her sene Geleneksel Kiraz Bayramı Şenlikleri de düzenleniyor.

Haritada görüntüle

Sarıalan Yaylaları

Bolu Yaylaları - Sarıalan Yaylaları
Alkan Işık

Sarıalan Yaylaları, Kartalkaya yolu üzerinde bulunuyor. 14 farklı yaylanın bir arada bulunmuş olduğu yaylalar grubu olarak da biliniyor. Bu on dört farklı yayla arasında özellikle Saraycık Yaylası ön plana çıkıyor.

Saraycık Yaylasında bulunan gölet, gezginler adına gerçekten güzel bir atmosfer sunmayı başarıyor. Doğa yürüyüşleri ve piknik yapmak adına tercih edebileceğiniz bir yer olabilir. Gölet bazı dönemler donsa bile balık avcılığı yapabilirsiniz.

Haritada görüntüle

Gerede Yaylaları

Gerede bölgesinin güney kısmında bulunan yaylalar, 1200 metre yükseklikte bulunuyor. Gerede Yaylaları arasında Arkut Dağları bölgesinde bulunan Sevilller Yaylası, Rumşah Yaylası, Yünlü Yaylası, Hasbeyler Yaylası ve Hacıveli Yaylası ön planda bulunuyor.

Göynük Yaylaları

Bolu yaylaları arasında en popülerlerden bir tanesi olan Göynük Yaylaları arasında Karacabey Yaylası, Değirmenözü Yaylası, Çubuk Yaylası ve Kaşıkçı Yaylası sayılabilir. Bu yaylalar 1000 m ve 1500 m arasındaki yüksekliklerde bulunuyor. Bu yaylalar doğal güzellikleri ve turizm bakımından önemli bir yere sahiptir.

Kıbrıscık Yaylaları

Köroğlu Dağları’nın güney kısmında bulunan Kıbrıscık Yayları arasında Karaköy Yaylası, Bölücekkaya Yaylası, Belen Yaylası, Kökez Yaylası ve Karadoğan Yaylası ön planda bulunuyor. Aynı zamanda 1825 metre yükseklikte bulunan Ardalan ve Devevira yaylalarını da ziyaret edebilirsiniz.

Mudurnu Yaylaları

Abant Gölü’nün güney kısmında bulunan Mudurnu Yaylaları, etkileyici doğal güzelliği ve kamp yapabilme olanaklarıyla son dönemde oldukça popüler bir hale gelmiş durumda. Özellikle de Pürenli Yaylası, doğaseverler tarafından sık bir şekilde ziyaret ediliyor.

Seben Yaylaları

1400 metre yükseklikte bulunan ve Kiraz Dağı çevresinde toplanmış olan Seben Yaylaları, turizm bakımından oldukça değerli bir konumda. Seben Gölü etrafında bulunan Dedeler, Gerenözü, Kozkaya, Alpagut, Kızık ve Solaklar yaylarını ziyaret edebilirsiniz.

Bolu’da Bulunan Camiler ve Türbeler

Bolu camileri, klasik Osmanlı mimarisini yakından görmek isteyen kişilerin uğraması gereken yerlerden bir tanesi. Çünkü burada tarih, kültür, mimari ve maneviyatı bir arada yaşayabilmeniz mümkün.

Yıldırım Bayezid Camii (Büyük Cami)

Bolu Camileri - Yıldırım Bayezid Camii
Mustafa ÇAKIR

Bolu merkezinde Büyükcami Mahallesi’nde bulunan ve Yıldırım Beyazıt (I. Bayezid) tarafından 1382 senesinde yaptırılmış olan Yıldırım Beyazıt Camii aynı zamanda Büyük Camii olarak da bilinmektedir. “Bolu merkezde nereler gezilir?” verilebilecek yanıtlardan bir tanesidir.

Bolu’nun simgesi haline gelmiş olan Büyük Cami aynı zamanda en eski tarihi yapılardan biri olarak görülmeye değer. Caminin yanında bir kütüphane bir de medrese bölümü bulunuyor. Tek kubbeli ve geleneksel Osmanlı mimarisiyle dikkat çekiyor. Yıldırım Beyazıt Camii, Bolu’nun simgelerinden bir tanesidir.

Bolu’nun en eski tarihi yapılarından bir tanesi olarak görülmeye değer olan caminin yanında bir kütüphane ve medrese bölümü bulunuyor. İlk olarak ahşap şeklinde inşa edilen cami, 1800’lü senelerde yangından zarar görmüş ve 1899 senesinde aslına uygun olarak tekrardan inşa edilmiştir.

Haritada görüntüle

Saraçhane Camii

Bolu Camileri - Saraçhane Camii

Bolu’da ziyaret edebileceğiniz etkileyici bir cami olan Saraçhane Camisi, 1750 senesinde yapılmış olduğu düşünülmektedir. Belediye Meydanında bulunan dikdörtgen planlı mimariye sahip olan caminin 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılmış olduğu düşünülüyor.

1750 senesinde Silahtar Mustafa Ağa tarafından yenilenen cami, sade bir tasarıma sahip. Görenleri etkilemeyi başaran taş süslemelerinin yanı sıra ahşap pencereleri ve dekorasyonlarıyla dikkat çeken cami, görülmeye değer.

Haritada görüntüle

Kadı Camii

Bolu Camileri - Kadı Camii

İzzet Baysal Caddesi üzerinde bulunan ve 1499 senesi yapımı bir Osmanlı dönemi eseri olan Kadı Camii, kent merkezinden kolay bir şekilde ulaşarak görebileceğiniz tarihi eserler arasında bulunuyor.

Kesme taşlarla düz ahşam tavanlı olarak inşa edilmiş olan, dikdörtgen pencereleri ve taş söveli olarak tasarlanmış etkileyici Osmanlı dönemi eserlerinden birisi olan Bolu Kadı Camii, geleneksel mimarisiyle ilgi görüyor.

Haritada görüntüle

Gazi Süleyman Paşa Camii

Bolu Camileri - Gazi Süleyman Paşa Camii
Fazıl Karaduman

Avlusunda Fatih Sultan Mehmet’in (II. Mehmed) akıl hocası olan Akşemseddin’in türbesinin de yer almış olduğu Gazi Süleyman Paşa Camii, Bolu’nun en fazla bilinen tarihi camileri arasında yer alıyor.

1331 senesi ve 1335 senesi arasında tek minareleri, tek şerefeli ve tek kubbeli olarak inşa edilmiş olan cami, bahçesinde bulunan asırlık çınarlarıyla etkileyici bir manzara sunuyor. Gazi Süleyman Paşa Camii, Göynük ilçesinde bulunuyor.

Gazi Süleyman Paşa Camii ve Akşemseddin Türbesi, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görmek ve çınar ağaçları altında huzurlu bir atmosferde bulunmak için görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Haritada görüntüle

Bolu ve Yedigöller geziniz sırasında konaklama yerinizin doğayla iç içe, sessiz ve sakin olmasını istiyorsanız eğer “Bolu Dağ Evleri” başlıklı içeriğimize hemen şimdi göz atın! Bolu’nun doğal güzellikleri ve tarihi değerleri saymakla bitmiyor. Siz de Enuygun seyahat ekibi tarafından detaylıca hazırlanan 60 maddelik Bolu görülmesi gereken yerler yazısını inceleyerek uzun bir seyahat planı yapabilirsiniz.

Similar Posts