Ege’nin İncisi: Kuşadası Gezilecek Yerler

Kuşadası Gezilecek Yerler

Aydın’ın turizm açısından popüler ilçelerinden bir tanesi olan Kuşadası’nda gezilecek yerler oldukça önemli. Kuşadası gezginler için birden fazla olanak sunmaktadır. Doğasının ve plajlarının güzelliğinin yanı sıra diğer turistik bölgelere de yakın.

Türkiye’nin önemli destinasyonlarından bir tanesi olan Kuşadası çok fazla büyük sayılmayacak bir kent olmasına rağmen görülmesi gereken birden fazla yer vardır. Bölgede ziyaret edilebilecek birçok nokta olduğu için sizin seyahat alışkanlıklarınıza uygun olanı bulabilirsiniz.

Bulunmuş olduğu konum geçmişten günümüze kadar birden fazla medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kuşadası’nda ve çevresinde görülmesi gereken yerlerin sayısı oldukça fazla. Seyahatinizi aynı zamanda farklı aktiviteler ile daha da cezbedici hale getirebilirsiniz.

Kuşadası Gezilecek Yerler Listesi

Doğa ve tarih ile buluşacak olduğunuz Kuşadası’nda gezilerek görülmesi gereken birden fazla yer bulunmaktadır. Hem yakın çevresinde hem de kent merkezinde gezilecek yerlerin birbirine uzak olmaması gezginler için büyük bir avantajdır.

Eski Doğanbey Köyü

Kuşadası Gezilecek Yerler - Eski Doğanbey Köyü
Recep Onal

Dilek Yarımadası’nda yer alan eski bir Rum yerleşkesi olan Doğanbey Köyü, 1924 mübadelesinin ardından Türk köyü haline gelmiştir. Köye bakmış olduğunuz zaman tipik Rum mimarisini görebilmeniz mümkün. Köyde aynı zamanda bir adet müze bulunuyor.

Eski ismi Domatia olan Doğanbey, aslında bir Rum köyü. Geçmişi Milattan Önce 7. yüzyıla kadar uzanan köy, 1924 senesindeki mübadeleye kadar Rum halkının yaşadığı bir bölgeymiş. Kötün daha sonraki halı olan Türkler, burayı terk ettikten sonra 2 km aşağıdaki bölgeye taşınmasıyla Doğanbey Köyü, “Yeni” ve “Eski” olarak anılmaya başlamış.

Aralarında birçok popüler isminde bulunduğu köy halkı, büyük kentlerin stresinden çok uzak bir yaşam sürerken, kısa bir süreliğine de olsa köyün bu sakinliğini hissetmenin huzuruna varabilirsiniz. Aynı zamanda her sokağı bir hava müzesi gibi.

Haritada görüntüle

Zeus Mağarası

Kuşadası Gezilecek Yerler - Zeus Mağarası

Kuşadası’nda bulunan Zeus Mağarası konu olmuş olduğu mitolojik hikayeler ile oldukça zengin bir kültürü içermektedir. Mağara Dilek Yarımdası’nın giriş kısmında bulunmaktadır. Mağaranın girişinin saklanmış olması sebebi ile mitolojik hikayeler ile birebir örtüşmektedir.

Mağaranın en derin bölgesi on beş metreye kadar çıkarken, mağaradaki suyun sıcaklığı yaz ya da kış fark etmeksizin her zaman beş derece. Mağaranın içi yaz dönemlerinde oldukça serinken kış aylarında da ılık olmaktadır.

Haritada görüntüle

Güvercinada Kalesi

Kuşadası Gezilecek Yerler - Güvercinada Kalesi
angel angelov

Kuşadası’nın simgesi durumuna gelmiş olan Güvercinada Kalesi, Mora İsyanı sırasında meydana gelebilecek olan saldırıları önlemek hedefi ile yaptırılmıştır. Körfezde bulunan kale limanı çevreliyor. Kale dalgakıranlar ile karaya bağlanmıştır.

Aynı zamanda Kuşadası için oldukça önem arz etmektedir. Çünkü Kuşadası adını buradan almıştır. Kalenin geçmişi Bizans’a kadar uzanmaktadır. Korsanlara karşı savunmada rol almasından dolayı halk tarafından Korsan Kalesi olarak da isimlendirilmektedir.

Haritada görüntüle

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Kuşadası Gezilecek Yerler - Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Kuşadası’nda tarihi eserleri ziyaret etmek isteyen gezginlerin Kuşadası gezilecek yerler listesinde yer vermiş oldukları Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, küçük bir kaleye benzeyen görüntüsü ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

Taşlardan inşa edilmiş olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde de bulunmaktadır. Kervansaray turistik konaklama tesisi olarak da hizmet vermektedir. Yapı tamamen taş olduğundan dolayı da sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı olacaktır.

Haritada görüntüle

Kaleiçi Camii

Kuşadası Gezilecek Yerler - Kaleiçi Camii
Олег Крайнев

On yedinci yüzyılda hamam ve kervansaray ile beraber Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiş olan Kaleiçi Camii, Kuşadası’nın en eski camisi olarak anılmaktadır. Kuşadası’nın en görkemli camisi olarak gösterilen yapı kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir.

Haritada görüntüle

Kurşunlu Manastırı

Kuşadası'nda Gezilecek Yerler - Kurşunlu Manastırı
Murat Yalçın

“Kuşadası Davutlar’da ne yapılır?” ne yapılır diye soruyorsanız eğer Kurşunlu Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz. Davutlar Mahallesi’ne yalnızca 12 km uzaklıkta bulunan ve Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırlarındaki ormanlık alan içerisinde bulunan bu manastır aynı zamanda eşsiz bir manzaraya sahiptir.

8. yüzyılda yoğun bir şekilde Hristiyan göçü sonucunda ortaya çıkan merkezler arasında bulunan Davutlar, baskıdan kaçan din adamlarının gizlenebilecekleri bir yer haline gelmiştir. Kendi kiliseleri ve manastırlarını inşa etmiştirler.

Rumların “Panagia Kursunniatissa” ismini vermiş oldukları manastır Meryem Ana’ya adanmıştır. Kurşunlu ismi ise üstünü örten kurşundan dolayı olduğu ileri sürülmektedir. Bizans yapısı manastırın 19. yüzyıla kadar kullanılmış olabileceği bilinmektedir.

Haritada görüntüle

El Heykeli

Kuşadası'nda Gezilecek Yerler - El Heykeli
akif eker

Kuşadası’nın sembolik yapılarından bir tanesi olan El Heykeli, İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı’nda bulunuyor. Avuç içerisinde siyah güvercinler ve bir beyaz güvercin tutan beyaz bir el heykeli olan bu yapı, deniz kenarındaki manzarasıyla oldukça fazla seviliyor.

Kuşadası El Heykeli ve çevresinde bulunan park, özellikle akşam saatlerinde dolup taşıyor. Gündüz ve öğlen saatlerinde meydanda oturmak veya manzarayı seyretmek pek mümkün olmuyor. Çünkü gölgelik bir alan bulunmuyor.

Akşam saatlerinde, heykelin estetik görüntüsüyle birlikte gün batımı manzarası seyretmek sizi etkilemeyi başaracak. Banklarda yer bulabilmek için erken saatlerde gitmeyi düşünebilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekmeyi unutmamalısınız.

Haritada görüntüle

Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

Kuşadası'nda Gezilecek Yerler - Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi
Talip Yilmaz

Kiev ve Barselona’dan sonra dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise ilk mikro minyatür müzesi olan Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi, dünyanın en küçük sanat eserlerini sergiliyor. Eseleri görebilmek için mikroskop ve büyüteç gerekli olabiliyor.

Kuşadası’nda sanat ve kültür anlamında hareketlilik katan Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi aynı zamanda kendi türündeki en kapsamlı müze olma ayrıcalığına da sahip.2018 senesinde ziyarete açılan müze, Kuşadası’nın Camiekbir mevkiinde yer alıyor.

Müzeye ismini veren ünlü heykeltıraş Necati Korkmaz’ın eserlerinin sergilenmiş olduğu müzenin en ilgi çekici parçaları arasında Allah’ın doksan dokuz isminin yazmış olduğu incir çekirdeğinden yapılmış tespih bulunuyor.

Dünyanın en küçük Kur’an-ı Kerim’i, dünyanın en küçük biblosu ve saç telinin üzerine yazılmış besleme gibi birçok popüler eser ziyaretçilerini bekliyor. Aynı zamanda Guinnes Dünya Rekoru Denemesi yapılmış eserlerde bulunuyor.

Haritada görüntüle

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

Kuşadası'nda Gezilecek Yerler - Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Michael Graber

2011 senesinde ilk olarak sergi salonu olarak kurulmuş olan sonrasında da özel müze statüsü kazanan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, zeytinin Akdeniz ve Anadolu tarihi ile bağını yansıtırken gelecek nesillere aktarmak hedefiyle kuruldu.

Latince, olea ve atrium kelimeleriyle oluşturulan müze “zeytin avlusu” anlamını taşıyor. Davutlar bölgesinde yer alan müzede, Antik Dönem’den günümüze kadar zeytinin zeytinyağına dönüşümü anlatılıyor.

Haritada görüntüle

F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi (KUAKMER)

Kuşadası'nda Gezilecek Yerler - F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi
selçuk hepaşar

F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi, Türkiye’nin değerli yazarlarından bir tanesi olan Fatma Özel Arabul’un ismini alan kültür merkezi, edebiyat söyleşileri, sempozyumlar, tiyatro gösterileri, paneller ve konferanslar gibi kültürel etkinliklerin düzenlendiği bir kurum.

Kuşadası’nın ilk kültür merkezi ve müzesi olarak 2015 senesinde ziyaretçilerine kapılarını açan F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi (KUAKMER), Camiatik Mahallesi, Yıldırım Caddesi bölgesinde bulunuyor.

Kültür merkezi dört farklı bölümden oluşuyor. Bu bölümler ise Arşiv, Müze, Uzmanlık Kütüphanenesiyle beraber F. Özel Arabul Anı Kitaplığı ve Odası. Kuşadası ile ilgili birçok dilden farklı kitap, tez ve makaleler; müzede yöreye ait olan kültürel objeler; kitaplık ve anı odası bölümünde ise Fatma Özel Arabul’un şiir, tiyatro ve masal türündeki eserleri ve özel eşyaları bulunuyor.

Ayrıca Briç atölyesi, taş boyama atölyesi, gezi yazarlığı atölyesi, masal dinletileri ve imza etkinlikleri gibi birçok etkinlik düzenleniyor. Müze gezinizi tamamlamış olduktan sonra müzenin avlusunda oturarak keyif yapabileceğiniz “Müze Kahve” bulunuyor.

Haritada görüntüle

Sevda Tepesi

Kuşadası’na hakim bir tepede Kese Dağı üzerinde bulunan Sevda Tepesi, muhteşem bir Kuşadası manzarasına ev sahipliği yapıyor. Burası aslında halk tarafından Sevgi Tepesi olarak isimlendiriliyor. Resmiyette Kese Dağı.

Tepe üzerinde dev bir Atatürk heykeli bulunuyor. Bu heykel Kuşadası’nın merkezinden bile görülebiliyor. Bu manzara noktasında, Ege denizinin harika manzarasını rahat bir şekilde seyredebilmeniz adına kamelya ve çardak gibi oturma alanları bulunuyor.

2017 senesine yapılan çalışmalarla Sevda Tepesi, turistik bir değer haline getirilmeye çalışıyor. Sevda Tepesi, seyir terasları, otopark, çay bahçesi, kaya yolları, restoran, amfi tiyatro ve kule gibi yeniliklere daha canlı ve daha ilgi çekici bir hale getirilmesi amaçlanıyor.

Haritada görüntüle

Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Kuşadası - Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Erman Çatı

Dilek Yarımadası, nesli tükenmekte olan canlılar, biyolojik çeşitlilik ve endemik türlerin bulunmasıyla öne çıkıyor. Etkileyici tabiatı ve yeşil doğasıyla gören herkesi büyülemeyi başaran park. Eğer vaktiniz varsa görmeniz gereken bir yer.

Aydın il sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye’nin kamp yapılacak en iyi yerlerinden bir tanesi olan Dilek Yarımadası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı olarak da biliniyor. Bu park, Dilek Dağı’nın Ege Denizi’ne uzanmış olduğu son noktada bulunuyor.

Avrupa Konseyi tarafından “Flora Biogenetik Rezerv Alanı” olarak kabul edilmiş olan Kuşadası Milli Parkı, diğer ismiyle Büyük Menderes Deltası Milli Parkı aynı zamanda ülkemizdeki en doğal ve en temiz kıyılara da ev sahipliği yapıyor.

Bu yüzden burada bulunan deniz, Avrupa’nın en nadir memeli türlerinden bir tanesi olan Akdeniz Fokları için yaşam alanı haline geliyor. Milli Parkın Dilek Yarımadası kısmında, Karasu ve Kavaklıburun Koyları arasında bulunan parkurda trekking, botanik turlar gibi doğa turları yapılıyor.

Eski Doğanbey ve Kanyon Köyleri arasında da doğa yürüyüşleri yapılabiliyor. Dalış yapabilmek içinde oldukça uygun olan çevrede aynı zamanda birçok manzara seyir noktası bulunuyor. Bölgede jeep safari, ATV safari ve at safari de yapabilirsiniz. “Kuşadası’nın en güzel yeri neresidir?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıtlardan bir tanesidir.

Haritada görüntüle

Pygela

Kuşadası tarihi yerler arasında bulunan Pygela kentinin ismine ilk olarak meşhur tarihçi Strabon’un antik Anadolu coğrafyasını konu edinen “Geographika” isimli kitabında rastlanmaktadır. Antik Yunan dilinde kalça manasına gelen “Pyge” kenti kente verilmesinin ise ayrı bir hikayesi var.

Ünlü tarihçi zamanındaki inanca göre, Truva Savaşı sonrasında kaba etlerine hastalık bulaşan komutan Agamemnon’un askerlerine bazı kahinlerin bu bölgede tedavi edilerek iyileşebileceklerini önerdikleri ve bunun sonrasında Agamemnon’un ve askerlerinin burada bir süre kalarak tedavi oldukları ve antik kent kurmuş oldukları bir bölgedir.

1974 ve 1978 seneleri arasında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Milattan Önce 3000-2500 senelerine tarihlenen Erken Tunç Çağı’ndan Orta Bizans dönemine kadar kesintisiniz bir yerleşimin olduğu belirlenmiştir.

İlginizi Çekebilir:  En İyi Kuşadası Plajları – Kuşadası'nda Denize Girilecek Yerler

Bu durum sonucunda da Pygale’da Truva Savaşları’ndan çok daha önce bir yerleşim olduğuna işaret etmektedir. İnsanlık tarihinin ilk sağlık kenti olarak bilinen Pygela’nın büyülü ortamını keşfetmelisiniz.

Anaia – Kadı Kalesi

Kuşadası merkezinden 8 km uzaklıkta bulunan Kadı Kalesi Anaia yerleşimi; Ege deniz ticaretinde önemli bir rol üstelenen Samos Boğazı’nı denetleyecek bir noktaya kurulmuştur. Kadı Kalesi, Prehistorik dönemden Osmanlı’ya kadar bir çok dönemde yerleşim yeri olmuştur.

Gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sırasında bulunan çanak ve çömlek buluntuları buradaki ilk yerleşimin günümüzden yaklaşık 60 yüzyıl öncesine kadar gitmiş olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda Bizans dönemi içinde önemli bir yere sahiptir.

Küçükada Kalesi

Kuşadası - Küçükada Kalesi
muaz ayhan ışık

Küçükada Kalesi, Kuşadası İskelesi inşa edilirken Kuşadası ile birleştirilen Güvercin Adası’nda bulunuyor. 1834 senesinde Osmanlılar tarafından inşa edilen Küçükada Kalesi’nin surları 2,5 metre yüksekliğe sahip ve tüm adayı kuşatıyor.

Küçükada Kalesi, Mora ayaklanması döneminde, adalardan gelebilecek olan saldırılara karşı karakol olması için inşa edilmiş. Kalenin günümüze kadar ulaşan kısımları ise duvarları ile güney kapısı. Günümüzde, Güvercin Adası’nın bahçesi gazino, kulesi ise gece kulübü olarak kullanılıyor.

Haritada görüntüle

Fındıklı Kalesi

Samsun Dağları’nın kuzeyinde bulunan Fındıklı Kalesi; Karaova, Kuşadası Körfezi ve Davutlar Ovası’na tamamıyla hakim bir bölgede ve ortalama 600 metre yükseklikte, kayalık bir arazi üzerine kurulmuştur. Fındıklı Kalesi, Kuşadası’nda gidilecek güzel mekanlar arasında yer almaktadır.

Kayalık araziyle beraber bir bütünlük kazanan kalenin duvarlarını uzaktan seçebilmek oldukça zordur. Bizans zamanında önem kazanmış olan kale, konum açısından daha çok önceleri yapılmış ya da kullanılmış olabileceğinin düşünülmesine neden olabilmektedir.

Kale, arazinin şeklinde göre şekillenmekte olan düzensiz bir yapıya sahiptir. Kale, kuzey ve batı bölgesinde teraslara aşağıya doğru inerek 100-150 metrelik uçurumlara ulaşılır. Kalenin ana girişine göneydoğu bölgesinden kayalık patika ile ulaşılmaktadır. Kale içerisinde belirgin bir yapılaşma bulunmamaktadır.

Artemis Tapınağı

Kuşadası - Artemis Tapınağı
William L Jones Jr

Tanrıça Artemis’e ithal edilmiş bir tapınak olan Artemis Tapınağı, aynı zamanda Diana Tapınağı olarak da bilinmektedir. Milattan Önce 550 senelerinde tamamlanan tapınak tamamen mermer kullanarak inşa edilmiştir.

Dünyanın yedi harikası içerisinde bulunan bu tapınaktan günümüze yalnızca birkaç mermer parçası gelebilmiştir. Tapınağın yapımı Lidya Kralı Kroisos tarafından başlatılmıştır. Yapımı ise 120 seneyi bulmuştur.

Efes Antik Kenti içerisinde bulunan yapıyı Kuşadası’na yakın olduğundan dolayı ziyaret edebilirsiniz. Tarihin en büyük Yunan tapınakları arasında bulunması onu etkileyici hale getirerek görülmesi gereken bir yer haline getiriyor.

Haritada görüntüle

Andız Kulesi

Tarihi bir yerleşim yeri olarak öne çıkan Andız Kulesi, Aydın-Kuşadası istikametinde bulunan Atatürk Yolu üzerinde yer alıyor. Andız Kulesi’ne ilk olarak Karyalılar, Lidyalılar ve Legellerin oluşturduğu bir insan grubu yerleşmiştir.

Pilav Dağı eteklerinde yer alan bölgeye yerleşen halk hayatını tarımla uğraşarak devam ettirmiştir. Helenistik dönemde ise gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Kulenin tam olarak kim tarafından yaptırılmış olduğu ise bilinmemektedir. İyonların yaptırmış olduğu varsayılmaktadır.

Aya Yorgi Manastırı

Kuşadası - Aya Yorgi Manastırı
Вадим Овчаренко

Aya Yorgi Manastırı, Dipburun yarımadasında, Koyunlu tepenin güneydoğusunda bulunan tarihi bir manastırdır. Kalıntıların, Bizans döneminden 19. yüzyıla kadar kullanılmış bir manastıra ait olduğu düşünülmektedir. Kilise apsisinin üzerinde bulunan aziz tasvirleri silik de olsa görülebilmektedir.

Haritada görüntüle

Kale Kapısı

Kuşadası’nın simgelerinden bir tanesi olan Kale Kapısı, 17. yüzyılda Konevi Mehmet tarafından yaptırılmış olan kent surlarının bir parçası konumundadır. Güney kapı olarak bilinen ve bir dönem karakol olarak kullanılan giriş bölümüdür.

Kare plana sahip kule şeklindeki bu kapı, Osmanlı dönemindeki üç ana giriş kapısından bir tanesi olduğu tahmin edilmektedir. Yerel halkın inanışına göre bu kale kapısının altından geçenler Kuşadası’nı terk edemez ve Kuşadalı olurlar. Günümüzde Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sanat Merkezi ve Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Haritada görüntüle

Panion

Kuşadası - Panion
Mehmet Yavuzcezzar

Güzelçamlı gezilecek yerler arasında bulunan Panion, Eski Yunanlılar ve Persler arasında geçen Mykale Savaşı’nın gerçekleşmiş olduğu Samson Dağı olarak da bilinen Mykale Dağı’nın kuzey eteğinde Samaos Adası’nın karşısında bulunmaktadır.

Kalıntıları günümüzde Güzelçamlı sınırları içerisinde bulunan Otomatik tepenin batı eteğinde bulunmaktadır. Antik uygarlıkların büyüleyici etkileriyle dolu eşsiz bir doku olan Panionion, her sene yüzlerce gezgin tarafından ziyaret edilmektedir.

Haritada görüntüle

Kuşadası Barlar Sokağı

Kuşadası’nın gece hayatının aktığı yer olan Kuşadası Barlar Sokağı, keyifli bir günün sonrasında keyifli bir akşam geçirmek için eğlenebileceğiniz birçok mekana ev sahipliği yapıyor. Sakinlik isteyenler için pek fazla uygun olmayan sokakta birçok mekanda farklı müzikler çalıyor.

Kuşadası, gece hayatı bakımından oldukça hareketli ve rengarenk bir ortama sahip. Gece kulüpleri, publar, beach clublar, karaoke bar, barlar, meyhaneler gibi her türden zevki karşılayacak mekana sahip.

Haritada görüntüle

Adaland

Kuşadası - Adaland
ilhan gürses

Kuşadası’dna, Çamlimanı bölgesinde bulunan Adaland, çocuklu aileler adına eğlenceli bir tatil noktası olmasıyla öne çıkıyor. Havuz, rafting, kaydırak ve yunuslarla yüzme gibi aktivitelerin sunulduğu su parkı olan Adaland’da çocuklara ve yetişkinlere uygun olan bir dizi etkinlik bulunuyor.

Eğlenceli ve harika zaman geçirebileceğiniz birbirinden zevkli ve ilginç su kaydırakları, jakuzi, masaj alanları, aktivite havuzları ve jakuzi bulunuyor. Sadece bunlarda değil, adrenalin dolu anlar yaşayabileceğiniz su kaydırakları bulunuyor.

Aynı zamanda dünyanın en uzun aile kaydırağı olan 406 metre uzunluğundaki Amazon Aile Kaydırağı’da burada bulunuyor. Adaland’a girişler ücretli olduğundan dolayı gişelerden ya da internet üzerinden bilet alabilirsiniz.

Haritada görüntüle

Aslanlı Mağarası

Kirazlı Köyü’nde bulunan yerel halkın Yaren olarak isimlendirmiş olduğu Aslanlı Mağarası, Kuşadası’nın gizli saklı kalmış olan güzelliklerinden bir tanesidir. Adını yakınlarında yer alan Yaren Dede mezarından almış olduğu söylenirken, dikitlerinden birinde oturan aslan görünümünde olduğu için mağaraya “Aslanlı” da denilmektedir.

Ortalama 150 metre olan mağara, kısmen yatay, kısmen dikey tipinde ve kuru bir mağaradır. Altmış derecelik bir eğime sahip olan mağaraya, normal yoldan inilemediğinden dolayı bir ip yardımıyla inilebiliyor.

Tortuga Pirate Island Theme & Water Park

Kuşadası Görülmesi Gereken Yerler - Tortuga Pirate Island Theme & Water Park

Korsan temalı bir su parkı olan Tortuga Pirate Island Theme & Water Park, Kuşadası’ndaki aquaparklar arasında bulunuyor. Macera, dinginlik ve adrenalini bir arada sunuyor. Tüm gün boyunca bitmeyen eğlencenin yanı sıra stresten uzaklaşarak egzotik ve sakin bir gün geçirmeniz mümkün.

Connect Atlantique Holiday Club bünyesinde hizmet veren su parkında mini çocuk havuzu, korsan çocuk havuzu, Ahtapot yüzme havuzu, sakin nehir, üç adet düşme havuzu ve Wipe out aktivite havuzu gibi sekiz farklı havuz bulunuyor. Aynı zamanda da on dört farklı su kaydırağı bulunuyor.

Tüm gün boyunca canlı DJ performanslarıyla eğlenebileceğiniz gibi yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı havuzun hemen yanı başında bulunan restoran/kafelerden karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda çocuklara yönelik oyun alanları, havuzlar ve kaydıraklar bulunuyor.

Haritada görüntüle

Aqua Atlantis

Ailecek eğlenceli vakit geçirebileceğiniz Aqua Atlantis, havuz ve kaydıraklarla dolu, renk cümbüşünün olduğu bir su parkıdır. Deniz kıyısında bulunan bu park, Risus Resort bünyesinde hizmet veriyor.

Çocuklar, aileler ve yetişkinler için birçok aktivite alanı bulunan su parkı, Kuşadası’nda çocukla gezilecek yerler arasında kesinlikle olması gereken bir yer. Küçüklere uygun havuzu ve su kaydıraklarıyla Mini Club, çocuklara hizmet veriyor.

Aqua Atlantis içerisinde aynı zamanda basketbol sahası, voleybol sahasının yanı sıra fast food, dondurma, pool bar, tropic bar ve nargile gibi çeşitlere sahip olan farklı lezzet noktaları bulunuyor. Su parkı, Soğucak’ta bulunuyor.

Haritada görüntüle

Kadınlar Plajı

Kuşadası Görülmesi Gereken Yerler - Kadınlar Plajı
Enis Sucu

Herkesin girebilecek olduğu bir plaj olan Kadınlar Plajı, Kuşadası denize girilecek yerler arasında bulunuyor. Kuşadası merkezine sadece üç km uzaklıkta bulunan plaja gidebilmek adına Güvercinada yolunu takip etmelisiniz.

Giriş ücretli olmayan bir halk plajı olan Kadınlar Plajı, Yılancuburnu’ndan hemen sonra geliyor. Plajın sahili ve denizi kumlu. Deniz derinliği sığ olduğundan dolayı da çocuklu aileler için de oldukça uygun.

Öğle saatlerinde çok yoğun olan plaja erken saatlerde gitmeniz gerekiyor. Belediye tarafından yapılan duş ve tuvaletleri kullanabilirsiniz. Şemsiye ve şezlong kiralamak için plajda bulunan işletmelerin hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Bölgede bulunan plajları keşfetmek için “Kuşadası Plajları” isimli içeriğime hemen göz atın!

Haritada görüntüle

İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi

İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi, 19. yüzyıl sonunda Kuşadalı İbrahim Zeki Efendi tarafından inşa edilmiştir. 2009 senesinde restore edilerek kültürel ve sanatsal faaliyetlerde kullanılmak üzere ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Sanat galerisinde resim, heykel, seramik, fotoğraf sergileri, yaratıcı darama eğitimleri, şiir ve müzik dinletileri gibi birçok farklı sanatsal etkinlik gerçekleştirilmektedir. Geleneksel mimarisiyle dikkat çeken sanat galerisinde senede ortalama dört yüz etkinlik yapılmaktadır.

Haritada görüntüle

Bafa Gölü

Kuşadası Görülmesi Gereken Yerler - Bafa Gölü
Serkan YARDIMCI

Ege’nin en büyük gölü unvanına sahip olan Bafa Gölü aynı zamanda Çamiçi Gölü olarak da isimlendirilmektedir. Güzelliği, mistik ve tarihi atmosferi ile görenleri etkimeyi başarıyor. Muğla sınırları içerisinde olsa bile Kuşadası’na oldukça yakın bir mesafede.

Göl güzelliğinin yanı sıra aynı zamanda da tarihi bir varlığa sahip. Göl üzerinde üç farklı küçük ada bulunuyor. Bu adaların üzerinde eskiden kurulmuş olan kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır. Bu manastırların en popüleri ise Yediler Manastırı.

Tarihi ve doğal güzelliğinin yanı sıra balıkçıl kuşlar, karabataklar, ördekler ve karabataklar bulunmaktadır. Etrafı zeytin ağaçları ile çevrili olan göl, tüm doğal güzelliği ile ziyaretçilerini beklemektedir.

Bafa ismi yörenin en eski dili olarak, su ülkesi anlamına gelmektedir. Dağlarda bulunan resimlerden sekiz bin sene önce yerleşik düzene geçilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Gölün kıyısında bulunan tekneler ziyaretçilere ada turu yaptırmakta ve yüzme molaları vererek eğlendirmeyi de sağlıyor.

Haritada görüntüle

Efes Antik Kenti

Kuşadası Görülmesi Gereken Yerler - Efes Anti Kenti
Mehmet Turgut Kırkgöz

Selçuk sınırları içerisinde kalan antik şehir Kuşadası’na on dokuz kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Antik şehrin en popüler yapılarının arasında antik tiyatro ve Celsus Kütüphanesi gelmektedir. Yaklaşık yirmi beş bin kişilik bu tiyatro da sadece oyunlar değil gladyatör dövüşleri de düzenleniyormuş.

Roma mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi olan Celsus Kütüphanesi, Vefat eden Efes Valisi adına oğlu tarafından yaptırılmıştır. Dışarıdan bakıldığı zaman iki katlı gibi görünüyor olsa bile tek kattan oluşuyor. Kütüphane içerisinde bulunan heykeller oldukça dikkat çekici.

Haritada görüntüle

Şirince Köyü

Kuşadası Görülmesi Gereken Yerler - Şirince
Can S. Arat

Ege Bölgesi’nin en fazla turist ağırlayan köylerinden bir tanesi olan Şirince, Kuşadası’na yarım saat uzaklıkta bulunuyor. Doğal ve tarihi dokusunu kaybetmeyen Şirince’deki mimari yapı hala kendisini koruyor.

Köydeki evler genellikle iki katlı ve beyaz badanalı evler. Köye dışarıdan bakılmış olduğu zaman yemyeşil bir doğa içerisinde olan bu evler adeta bir tablodan çıkmış gibi. Köyün çarşısında ise ev yapımı şarap, sabun ve giysi gibi birden fazla ürüne rastlamanız mümkün.

Çarşıyı gezdikten sonra ev yapımı ürünlerden alarak sevmiş olduklarına hediye edebilirsiniz. Aynı zamanda Şirince’de gezilecek farklı yerler de bulunmaktadır. Bunlar ise St. John Babptist Kilisesi ve Aziz Nesin Matematik Köyü’dür.

Haritada görüntüle

Meryem Ana Evi

Kuşadası Görülmesi Gereken Yerler - Meryem Ana Evi
Nata Rosovskaya

Selçuk’ta bulunan Hristiyanların hac yerlerinden bir tanesi olarak kabul edilmiş olduğu için sene boyunca yüzlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Kiliseye doğru yürümüş olduğunuz yolun iki tarafında da birden fazla hediyelik eşya dükkanı ile karşılaşabilirsiniz.

1961 yılında Hristiyanların hac yeri olarak ilan edilmiş olan Meryem Ana Evi’nde her yıl onlarca Hristiyan hac görevini yerine getiriyor. Kiliseye girmiş olduğunuz zaman sizi ilk olarak büyük bir bahçe karşılamaktadır. Bahçeyi geçtiğiniz zaman ise bronz bir Meryem heykeli bulunuyor.

Haritada görüntüle

Similar Posts