Nemrut Dağı Gezi Rehberi – Nemrut Dağı Nerede?

Nemrut Dağı Gezi Rehberi - Nemrut Dağı Nerede?

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Kommagene Krallığı’na ait heykelleri, yazıtları ve harabeleriyle büyüleyici bir görünüme sahip olan Nemrut Dağı, hem yerli hem de yabancı birçok gezginin odak noktası.

Nemrut’a çıkmak ve burada her gün güneşe selam veren esrarengiz heykellerle beraber günü karşılamak Türkiye’de yapılabilecek en ikonik şeylerden bir tanesi. 2.150 metre yükseklikte yer alan tarihe ışık tutan heykeller ise gizemini hala koruyor.

Nemrut Dağı Tarihçesi

Dağ, eski dönemlerde “Kommagene” olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntıları bünyesinde bulundurmaktadır. Eskikale, Karakuş Tepe, Yenikale, Cendere Köprüsü, Antiochos tümülüsü ve burada bulunan dev heykeller milli park içerisinde kalan kültürel değerler arasındadır.

Doğu ve batı kısmında Antiochos ile tanrı tanrıça heykellerinden ayrıca kartal ve aslan heykelleri de bulunmaktadır. Batı kısmında ise etkileyici bir aslanlı horoskop bulunmaktadır. Aslanın üzerinde on altı ışından oluşan üç adet yıldız bulunmaktadır.

Bu yıldızların Jüpiter, Mars ve Merkür gezegenlerini temsil etmiş olduğu düşünülmektedir. Tarihte bilinen en eski horoskoptur. Heykeller Pers sanatı ve Helenistik izler taşıyarak Kommagene ülkesinin özgün sanatının harmanlanmış hali gibidir.

Kommagene kralı Antiochos Theos, Milattan Önce 62 senesinde bu dağın tepesine, birçok Pers ve Yunan tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar tapınağını da yaptırmıştır. Bu mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunmaktadır.

Mezarda 1881 senesinde Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Daha sonra yapılan kazı çalışmalarında kralın mezarı bulunamamıştır. 1987 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 senesinde Nemrut Dağı Milli Parkı ile korumaya alınmıştır.

Nemrut Dağı Heykelleri
serdar öçten ünsal

Nemrut Dağı Efsanesi (Hikayesi) Nedir?

Nemrut, kelime olarak ser, yüzü gülmez ve acımasız anlamını taşımaktadır. Efsaneye göre ise Nemrut Dağı, ismini Hz. İbrahim’i ateşe attıran Nemrut adlı Babil hükümdarından almaktadır. Dağ hakkında uzun zamandan beri halk arasında birçok farklı hikaye dolaşıyor.

Bu hikayeler arasında en somut olanı ise Kommagene Uygarlığına dayanandır. Roma ve Yunan tanrılarının anlatılmış olduğu eserler bir yandan da Doğu geleneklerine ait önemli izleri bünyesinde barındırıyor.

Dağı gizemli yapan detaylardan bir tanesi burada açığa çıkmamış birçok tünelin hatta kayıp mezarların keşfedilmesi. Dağın efsaneleri, Hristiyanlığın burada başlamış olduğundan İsa’nın doğumuna kadar uzanıyor.

Genel olarak bakıldığı zaman herkesin çevresinde birleşmiş olduğu efsane şu şekilde; kral, yeni bir din kurmayı hedefliyor ve böylelikle Yunan ve Perslerin dinini birleştirmek istiyor. Bu yeni dinin merkezini de Nemrut dağını yapmak isterken ayrıca da tüm evrene hükmetmeyi ve ölümsüzlüğe ulaşmayı hedefliyor.

Nemrut Dağı
Hau Oi Chow

Nemrut Dağı’nın Özelliği Nedir?

Nemrut Dağı, hem doğal anıt hem de insan eliyle yapılmış bir tarihi eser olma özelliği taşıyor. Bu özellikleri sayesinde 1987 senesinden beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

2150 metre yüksekliğe sahip olan bu dağ, Milattan Önce 1. yüzyılda Kommagene Krallığı tarafından gizemlerle saklı olan heykellerle donatılmış. Heykeller sebebiyle “Tanrıların Dağı” olarak isimlendirilen dağın birçok noktasına günümüzde hala ulaşım sağlanamıyor.

İnsan eliyle yapılmış olan mezarlarda ve höyüklerde neler olabilecek olduğu konusuysa büyük bir sığ. Fakat, Nemrut Dağını ve dağda bulunan eserleri en dikkat çekici yapan şey ise bugünün teknolojisiyle bile yapılamayacak olan bu eserlerin o zamanın teknolojisiyle oraya nasıl getirildiğinin bilinmemesi.

Birçok kişiye göre en mantıklı yöntem olarak taşların yukarıdan araçlarla dizilmiş olabilecek olduğu düşünülüyor. Bu durumun o dönem ki teknolojisiyle nasıl yapılmış olabilecek olduğu tam olarak kesinleşebilmiş değil.

Heykellerdeki Yazıtlarda Neler Yazıyor?

Nemrut’ta bulunan kitabeler, dağda bulunan tüm eserlerin Kommagene Kralı Birinci Antiochos ismiyle yapılmış olduğunu ortaya çıkıyor. Gelecek dönemdeki ziyaretçiler adına hazırlanmış olduğu anlaşılan kitabe, heykeller hakkında birçok detayı da barındırıyor.

Bu kitabeye, kralın arkasında bırakmış olduğu bir kayıt defteri olarak bakılabilir. Aynı zamanda heykellerin arka yüzünde kralın vasiyeti de yazıyor. Bu vasiyete göre kral, kendisinden sonra gelecek olan kralları, tapınağı güzelleştirmeleri için görevlendiriyor.

İbadet etmek için gelenleri överken kötü emellerle gelenlere ise beddua ediyor. Bu kutsal alana ziyaret adına gelen kişilerin en kusursuz biçimde ağırlanmasını ve rahiplerden en iyi şarapları ziyaretçilere sunmasını istiyor. Törenler boyunca müzisyenlerin görevlendirilmesini istiyor.

Nemrut Dağı
Andrey Berezhnoy

Heykellerin İsimleri Nelerdir?

Nemrut Dağı’nda krallıktaki güneşi ilk olarak gören yer olan Doğu Terası; sunak, tanrılar ve atalar galerisinden meydana geliyor. Batı Terası da aynı Doğu Terası gibi ancak tahrip olduğundan dolayı biraz dağınık bir görünüme sahip. Burada da aynı şekilde tanrıların heykelleri bulunuyor.

Nemrut Dağı’nda bulunan teraslarda yer alan heykellerin isimleri;

  • Kral Antiokhus (Theos)
  • Zeus (Oromasdes)
  • Herakles (Ares-Artagnes)
  • Fortuna (Kommagene Tanrıçası)
  • Apollo (Mithras)

Nemrut Dağı Nerede?

Adıyaman ilinin Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı, 2150 metre yüksekliğine sahiptir. Adıyaman’ın Kahta ilçesinin bir simgesi haline gelmiş olan dağ Ankar/Toros dağlarının bir parçası konumundadır.

Haritada görüntüle

Nemrut Dağı’na Nasıl Gidilir?

Nemrut Dağı Milli Parkı’na ulaşabilmek için birçok farklı ulaşım yolu bulunmaktadır. Seyahat tercihinize bağlı olarak, araba yolculuğu yapmak istiyorsanız, yol boyunca farklı yerlere uğrayabilirsiniz.

Nemrut Dağı'nda Bulunan Heykeller
Halil Alabalık

Malatya’dan Nemrut’a Nasıl Gidilir?

Nemrut, Malatya merkezden iki saat kadar sürmektedir. Gişeye kadar kendi aracınızla gelmiş olduktan sonra park ederek, zirve için servise binebilirsiniz. Böyle bir zorunluluk olmasa bile yol bozuk olduğundan dolayı aracınızı bırakmayı tercih edebilirsiniz.

Nemrut’a çıkmak için en fazla tercih edilen zaman genellikle gün doğumu olmaktadır. Bu durumda gün doğumu için gelecekseniz gecenin erken vakitlerinde uyanmanız anlamına geliyor. Arabanız olmadan bu iş çok zor olabilir. Çünkü o saatte aha toplu taşıma başlamamış oluyor.

Adıyaman’dan Nemrut’a Nasıl Gidilir?

Milli Park, Adıyaman merkezden bir buçuk saat kadar sürmektedir. Toplu ulaşım kullanarak Nemrut’a gitmek için Adıyaman’ın Kahta ilçesine kadar; şehirlerarası otobüsleri kullanmanız gerekiyor.

Oradan dağa ulaşım ve rehberlik için de Adıyaman ya da Kahta’da bulunan otellerden rehberlik ve ulaşım hizmeti alabilmeniz mümkün. İsterseniz de kendinize özel bir minibüs kiralaması da yapabilirsiniz.

Yol boyunca, Karakuş Tümülüsü, Arsemia şehri ve Cendere Köprüsü’nü görmek istiyorsanız, Adıyaman tarafından ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat bu yolun dar ve virajlı olduğunu unutmamanız şart.

Nemrut Dağındaki Heykeller Nasıl Keşfedildi?

Dağda bulunan harabelerin keşfedilmesi aslında 1881 yılına kadar dayanıyor. Diyarbakır çevresinde yapılan yol çalışması esnasında Karl Sester tarafından Kommagene Krallığı’ndan kalmış olan antik eserlere ulaşılıyor. Bu eserlerin ilk olarak Asurlulara ait olduğu düşünülse bile Kommagene Krallığı’na ait olduğu buluntular arasında yer alan Grekçe kitabelerden meydana çıkıyor.

Nemrut Dağı Kategorisi Nedir?

Yüksekliği on metreyi bulan etkileyici heykelleri, metrelerce uzunlukta bulunan kitabeleriyle Kommagene Krallığı’nın kutsal olanı olarak bilinen Nemrut Dağı, 1987 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kültürel varlık olarak yerini almış olan kültürel bir hazinedir.