Ordu Gezilecek Yerler – Ordu’da Görülmesi Gerekenler
Karadeniz bölgesinin en turistik kentleri arasında bulunan Ordu, Milattan Önce 7. yüzyıldan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve turistik yerleriyle oldukça zengindir.
El değmemiş akarsuları, yaylaları, kanyonları, plajları ve gölleriyle doğaseverleri büyülemeyi başaran şehir, tarihi yerleriyle de tarih ve kültür gezilerinin tercih edilen noktaları arasında bulunmaktadır.
İçindekiler
Ordu Gezilecek Yerler Listesi
Ordu gezilecek yerler açısından son derece zengin olmasıyla beraber, özellikle görmeniz gereken noktalar ise şu şekilde; Boztepe, Perşembe Yaylası, Kültür Merkezi, Çaka Plajı, Çambaşı Yaylası, Ohtamış Şelalesi, ve Yason Burnu. Daha fazlası için yazıyı okumaya devam edin.
Boztepe
Gezginlere Karadeniz ve Ordu’nun eşsiz doğal güzelliklerini, kuşbakışı bir şekilde sunan Boztape, kentin en popüler noktaları arasında bulunuyor. 530 metre yükseklikte yer alan tepe, kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanları bakımından da oldukça zengin.
Boztepe aynı zamanda şehrin yamaç paraşütü noktasıdır. Burada profesyoneller eşliğinde gerçekleştirilen yamaç paraşütü aktiviteleriyle keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Boztepe’ye kendi aracınız yerine teleferikle gitmeniz önerilir.
Şehir merkezine 8 km uzaklıkta yer alan Boztepe’ye özel araç kullanarak ulaşım kolay olsa bile teleferik kullanmanız, Karadeniz manzarası eşliğinde, yemyeşil ağaçların arasında keyifli anlar yaşamanızı sağlayacaktır.
Çambaşı Yaylası
Karadeniz yaylaları arasında en önemlilerden bir tanesi olan Çambaşı Yaylası, 72 obası ile Türkiye’nin en geniş yaylası olma unvanına sahiptir. Ordu merkeze altmış km uzaklıkta ve Kabadüz ilçesi sınırlarında yer almaktadır.
Ordu gezilecek doğal yerler arasında bulunan Çambaşı Yaylası, eşsiz doğasıyla kendisine hayran bıraktırmayı başarıyor. Tüm doğa sporlarını yapmak içinde elverişli alanlara sahiptir. Piknik alanları, konaklama tesisleri ve restoranlar bulunmaktadır.
Perşembe Yaylası
Perşembe Yaylası, sadece bölgenin değil aynı zamanda da tüm Türkiye’nin en güzel yaylaları arasında bulunuyor. Her sene düzenlenen etkinliklerle ise at yarışları, folklor gösterileri, yarışmalar, güreş müsabakaları, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.
Oldukça doğal bir bölge olmasıyla birlikte Ordu sınırları içerisinde olmasıyla da sık bir şekilde ziyaret edebileceğiniz yerlerden bir tanesidir. Aybastı ilçesine 17 km, Akkuş ilçesine ise 12 km uzaklıkta yer almaktadır.
Yeşil alanlar içerisinde dinlenme, safari, yamaç paraşütü yapabilme olanakları bulunmaktadır. Büyüleyici doğal güzelliklerinin yanı sıra, Perşembe Yaylası, kümbetler başta olmak üzere birden fazla tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır.
Yason Burnu
Ordu’nun popüler turistik yerleri arasında bulunan Yason Burnu, hem doğa seyahati hem de tarihi seyahat gerçekleştirmek isteyen gezginler için oldukça uygun bir yerdir. Antik Dönem’de deniz ticaretinin merkezlerinden bir tanesidir.
Büyüleyici doğası ve ağaçlarla kaplı alanlarının yanı sıra, oldukça eski bir yerleşim yeri olan Yason Burnu aynı zamanda yardım ada olma özelliği de göstermektedir. Ordu gezilecek doğal yerler düşünüldüğü zaman bu bölgeyi kesinlikle gezmelisiniz.
Bölgede bulunan dört bin senelik taş balık havuzları, burnun ucunda yer alan fener ve 1868 senesi yapımı Jason’s Church isimli kilise bölgenin dikkat çekici yapıları arasında bulunuyor. Perşembe ilçesi sınırları içerisinde yer alan burun, eski Ordu – Samsun yolu üzerindedir.
Gaga Gölü
Etkileyici yeşillikler içerisinde bulunan konumu ile gezginleri doğasına hayran bırakan Gaga Gölü, heyelan sonucunda oluşan çukurun, yağmur sonucunda dolmasıyla oluşmuştur. Birçok canlıya ev sahipliği yapan göl, “Ordu’da nereler gezilir?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıtlardan birisidir.
Tam bir doğa harikası olan bölge neredeyse tamamen ağaçlarla kaplıdır. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, tertemiz bir hava almak ya da keyifli bir gün geçirerek sevdiklerinizle beraber olmak için burayı tercih edebilirsiniz.
Ulugöl Tabiat Parkı
26,5 hektarlık alanıyla Ordu’nun en büyük gölü olma özelliğine sahip olan Ulugöl, krater gölüdür. Şehir merkezine 74 km uzaklıkta bulunan göl, Haruniye Köyü ile Süleymaniye Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Etrafı kızılağaç, gürgen ağacı ve akçaağaçlarla çevrili olan göl yılın her döneminde birbirinden farklı ve güzel doğa manzaraları sunmaktadır. Bölgede her sene düzenlenen etkinliklerde gerçekleştirilmektedir.
Çaka Plajı
Yalnızca Ordu’nun değil Karadeniz’in en güzel plajları arasında bulunan Çaka Plajı, bembeyaz kumlarından ötürü Beyaz Kum Plajı olarak da bilinmektedir. Perşembe İlçesi’ne 10 dakikalık uzaklıkta bulunmaktadır.
Çaka Plajı, temiz denizi ile sıcak yaz günlerinde hem yöre halkı hem de gezginler tarafından sık bir şekilde edilen plajlardan bir tanesidir. Plaj çevresinde birçok işletme bulunmaktadır. Ordu şehir merkezi ve Perşembe İlçesi’nden hareket eden dolmuşlarla plaja ulaşabilirsiniz.
Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi
Ordu’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, kentin en popüler noktalarından bir tanesidir. 1896 senesinde Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından inşa ettirilmiş olan konak oldukça geniş bir alana sahiptir.
1987 senesinde etnografya müzesi olarak hizmete açılmış olan konak iki kattan meydana gelmektedir. Büyüleyici mimarisinin yanı sıra göz dolduran koleksiyonuyla da dikkatleri üzerine çekmektedir.
Tarihi yapının ilk katında silahlar, giysiler ve takılar bulunurken, iki katta ise sofa, misafir odası, yatak odası, Paşa Nine Odası ve günlük oda bulunmaktadır. Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, haftanın her günü açıktır.
Ünye Müze Ev
Osmanlı dönemi mimarisinin Ordu’da bulunan en güzel örneklerinden bir tanesi olan Ünye Müze Ev, geleneksel Türk ahşap işçiliğiyle yapılmıştır. Ünye Hükümet Konağı’nın arkasında bulunan Müze Ev, taş zemine örüldüğünden dolayı da dönemin en dayanıklı yapıları arasında bulunmaktadır.
Müze ev, yöre halkının kullanmış olduğu ev ve mutfak eşyalarıyla süslenmiş ve bölgenin kültürünü tanıtma hedefiyle ziyarete açılmıştır. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü açık olan müzeye giriş ücretsizdir.
Taşbaşı Kilisesi
Hristiyan ve Müslümanların uzunca bir süre beraber yaşamış olduğu Karadeniz’de kiliselerin sayısı fazla. Taşbaşı Kilisesi, 1853 senesinde Ortodoks Hristiyanlar tarafından yaptırılmıştır. Karadeniz kıyısında bulunan kilise dikdörtgen planlı olarak, tamamı kesme taştan inşa edilmiş.
2000 senesinde restorasyon geçiren kilise, günümüzde kültür merkezine çevrilmiştir. Müze ve toplantı salonu olarak kullanılıyor. Kilisesi’nin yanındaki tarihi sokakta bulunan Rum evlerini de görebilirsiniz.
Atik İbrahim Paşa Camii
Atik İbrahim Paşa Camii, 1770 senesinde Atik İbrahim Paşa tarafından kütük camii olarak inşa edilmiş. Zaman geçtikçe tahrip olduğundan dolayı 1802 senesinde tekrar inşa edilmiş. Camii dikdörtgen planlı ve iki şerefeli bir minaresi bulunuyor.
Caminin en güzel kısmı ise barok tarzı mimariye sahip olan mihrabı. Atik İbrahim Paşa Camii, “Ordu merkezde nereler gezilir?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıtlardan bir tanesi. Kesinlikle ziyaret edin.
Yalı Kilisesi
Kentin en önemli dini yapıları arasında bulunan Yalı Kilisesi’nin yapımı hakkında net bilgilere ulaşılmamakla beraber, 19. yüzyılda Rumlar tarafından inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir. Ünye’nin Orta Yılmazlar Mahallesi’nde yer almaktadır.
1920’li senelere kadar ibadethane olarak kullanmış olan yapı, mübadele sonrasında Rumların bölgeyi terk etmesi sebebiyle uzun süre farklı amaçlarla kullanılmış daha sonra da boş kalmıştır. Kültür turizmi için tercih edebilirsiniz.
Kurul Kalesi
Doğu Karadeniz’de gerçekleştirilen ilk arkeolojik kazılar Kurul Kalesi’nde yapılmış. VI. Mithridatis döneminde yapılmış olduğu düşünülen kaleden geriye sur ve duvar kalıntıları kalmış. Yapılan kazılarda tanrıça heykelleri, seramikler, sikkeler ve savaş aletleri bulunmuş.
Ordu tarih turizminin önemli yerlerinden bir tanesi olan Kurul Kalesi, antik bir yerleşmedir. Bayadı köyü sınırlarında bulunan hakim bir tepeye sahip sivri bir kaya üzerine kurulmuştur. Alan içerisinde tarihi delhiz ve su sarnıcı bulunmaktadır.
Dünyanın ilk zehir bilimcisi olarak bilinen VI. Mithridatis, Milattan Önce 120-63 seneleri arasında yaşamış. Yaşadığı dönem boyunca biyolojik silah kullanmış. Mithridatis’in yaşamı çok da kolay bir şekilde geçmemiş Babası zehirlenerek öldürülmüş, annesi ve küçük kardeşi kendisine tuzak kurarak zindana atmak istemiş.
Durumdan haberi olan Mithridatis, yedi sene boyunca kaçak bir şekilde yaşamış. Kaçışı sırasında kendisinden önceki krallar hep zehirlenerek öldürülmüş olduğundan dolayı zehirle ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirmiş.
İlk olarak domuzlar üzerinde çeşitli deneyler gerçekleştirdikten sonra kendi üzerinde de çeşitli zehirleri denemiş. Hedefi kendisinin zehre karşı bağışıklık kazanmasıdır. Yedi sene sonra ülkesine dönen VI. Mithridatis, annesi ve küçük kardeşini tahttan indirerek Pontus Rum Devleti’nin kralı olmuş.
Ünye Kalesi
Ordu’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Ünye Kalesi, 200 metre gibi bir yüksekliğe sahiptir. Ünye’nin en yüksek konumunda bulunmaktadır. Çok eski dönemlerde faaliyet gösteren bir yanardağın faaliyetlerini tamamlamasının sonrasında kale geline getirildiği de bilinmektedir.
Asarkaya Milli Parkı
Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan Asarkaya Milli Parkı, ziyaretçilerine keyifli ve oldukça huzurlu bir şekilde piknik yapabilme imkanı sağlamaktadır. Etkileyici bir doğa manzarasına da sahip olmasıyla beraber harika fotoğraf karelerine de olanak sağlıyor.
Kapılı Cıngırt Kazankaya Şelaleleri
“Ordu’da nereler gezilir?” sorusuna verilebilecek en farklı yanıtlardan bir tanesi Kapılı Cıngırt Kazankaya Şelaleleri. Doğal gezi parkuru olarak geçen şelale, doğayla baş başa kalmak, yeşilin tadına varmak için bir farklılık yapmak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.
Turnasuyu Vadisi
Ordu Merkez’e oldukça yakın bir yürüyüş alanı olan Turnasuyu Vadisi, altmış km uzunluğunda bir parkuru bünyesinde barındırıyor. Ordu’nun en güzel yürüyüş alanlarından bir tanesi olan Turnasuyu Vadisi, doğal güzelliği ile öne çıkıyor. Rengarenk bir doğa ve akarsuyun etkileyici sesiyle keyifli yürüyüşler gerçekleştirebileceğiniz bir yer.
Hoynat Adası
Türkiye Doğa Derneği tarafından “Önemli Kuş Alanı” ilan edilerek koruma altına alınan Hoynat Adası, henüz popüler hale gelmemiş bir yer. Geçmiş dönemlerde gemiciler tarafından sığınak ve depo olarak kullanılan ada günümüzde birçok martı ve karabatak kuşlarına ev sahipliği yapıyor.
Ters Ev
Ters Ev, Ordu’da yerli ve yabancı birçok gezgin tarafından yoğun bir şekilde ilgi görüyor. Durum bu şekilde olduğundan dolayı da “Ordu’nun nereleri meşhur?” sorusuna verilecek en iyi yanıtlardan bir tanesi oluyor.
Boztepe’ye ulaşım adına kullanılan teleferik hattının alt istasyonunun hemen yanında yer alan Ters Ev, iki kattan meydana geliyor. Giriş bahçesi dahil olmak üzere bütün her şey ters bir şekilde dekore edilmiş.
Açılmış olduğu ilk günden beri gezginlerin ilgi odağında olan Ters Ev’de sevdiklerinizle beraber keyifli dakikalar geçirebilir ve bol bol fotoğraflar çekilebilirsiniz. Güzel fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz bir yer.
Ordu Sahili
Ordu merkez gezilecek yerler arasında bulunan Ordu Sahili, 6 km uzunluğa sahip bir yürüyüş parkuru gibi düşünebilirsiniz. Sabah, akşam ya da öğlen fark etmeksizin günün her anında yürüyüş yapan ve spor yapan insanları görebilirsiniz.
Sizde onlara katılarak çeşitli spor aktiviteleri yapabilir ya da sadece banklarda oturarak büyüleyici manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Günün hangi saatinde gelirseniz gelin büyüleyici manzara sizi etkilemeyi başaracak.